Αναγόρευση του Erich Lamberz σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Erich Lamberz, Επίτιμος Καθηγητής του Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου (LMU). Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στις 12.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ο κ. Erich Lamberz διαθέτει πλούσιο έργο στον τομέα της εκδόσεως των κειμένων της εκκλησιαστικής παραδόσεως, καθώς και πολυετές ερευνητικό έργο στις βιβλιοθήκες χειρογράφων του Αγίου Όρους.
Ο κ. Erich Lamberz κατέβαλε πολυετή και συστηματική εργώδη προσπάθεια για να παραδώσει στη θεολογική ακαδημαϊκή κοινότητα ένα έργο το οποίο προάγει τις γνώσεις για τις πηγές των Οικουμενικών Συνόδων και έχει προσφέρει ένα τεράστιο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από διάφορους κλάδους της θεολογικής επιστήμης, όπως την Εκκλησιαστική Ιστορία, τη Δογματική, την Πατρολογία και το Κανονικό Δίκαιο, καθώς και των συναφών ανθρωπιστικών επιστημών.
 
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου
 Ο κ. Erich Lamberz γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1943 στη Βόννη. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία (1963-1970) στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας (Dr. Phil.) του ίδιου Πανεπιστημίου.
Κατά τα έτη 1970-1975, ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Βόννης στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στη Θεσσαλονίκη, και διεξήγαγε παλαιογραφικές έρευνες στις μονές του Αγίου Όρους. Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός (1975-1983) και ως επιστημονικός συνεργάτης (1983-1986) στο Ινστιτούτο Κλασικής Φιλολογίας του LMU, όπου διδάσκει από το 1975. Κατά τα έτη 1987-1990 διετέλεσε υπότροφος της Görresgesellschaft.
Από το 1990 είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Επιτροπή για τη δημοσίευση μίας δεύτερης σειράς των Acta Conciliorum Oecumenicorum, δραστηριότητα η οποία από το 2009 αποτελεί επιμέρους έργο της Kommission für gräzistische und byzantinistische Studien στη Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών. Από το 1993 αποτελεί μέλος της Comité international de paléographie grecque.
Κατά τα έτη 2008-2016 πραγματοποίησε τη μνημειώδη τρίτομη κριτική έκδοση των Πρακτικών της Ζ ́ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (Concilium Universale Nicaenum Secundum, Concilii Actiones I-VII, [Acta Conciliorum Oecumenicorumser. II, vol. III, pars I-III], Berlin/New York 2008-2016). Διετέλεσε, επίσης, μέλος του διδακτικού προσωπικού του μεταπτυχιακού κολλεγίου για την «Κειμενική κριτική» του LMU (1995-2002), στο οποίο από το 2012 είναι Επίτιμος Καθηγητής.