Εκσυγχρονίζονται οκτώ σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πέντε συν τρεις σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκσυγχρονίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει την αναβάθμιση και συμπλήρωση του δικτύου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Σε πρώτη φάση με κονδύλια από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, με κονδύλια 800.000 ευρώ, θα εκσυγχρονιστούν πέντε σταθμοί (ο σταθμός Κορδελιού – Ευόσμου έχει ήδη αναβαθμιστεί και εξοπλιστεί με νέα όργανα μέτρησης επιπλέον ρύπων από τους κλασικούς, λόγω του ζητήματος της δυσοσμίας).
Στην τελευταία συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας έδωσε το «πράσινο φως» για τη διενέργεια του σχετικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Οι σταθμοί που θα αναβαθμιστούν είναι στην Αγίας Σοφίας, στην Καλαμαριά (ο σταθμός έχει σταματήσει τη λειτουργία του από το 2016), στο Πολυτεχνείο (ΑΠΘ), στο δήμο Παύλου Μελά (επί της οδού Λαγκαδά) και στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου).
Μάλισταόπως ενημέρωσε την οικονομική επιτροπή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αναβαθμιστούν με 370.000 ευρώ άλλοι τρεις σταθμοί, που είχαν μείνει εκτός προγράμματος, επειδή ήταν έξω από την περιοχή εφαρμογής της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για τους σταθμούς της Νεοχωρούδας, του Πανοράματος και της Σίνδου (στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τους συγκεκριμένους σταθμούς θα «τρέξει» πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το δίκτυο να είναι πλέον ολοκληρωμένο και σύγχρονο.
Η λειτουργία των σταθμών χρονολογείται από το Δεκέμβριο του 2000 και ο εξοπλισμός τους είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1990, αναλογικός, με περιορισμένες δυνατότητες και χωρητικότητες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, με προσπάθειες της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, οι σταθμοί έχουν εφοδιαστεί με επτά αυτόματους αναλυτές αιωρούμενων σωματιδίων, τρεις αναλυτές προσριοδισμού πτητικών οργανικών ενώσεων και τρεις ημιαυτόαμτους δειγματολήπτες αιωρούμενων σωματιδίων. Επίσης λόγω του προβλήματος της δυσοσμίας δόθηκε έμφαση στο σταθμό του Κορδελιού, ο οποίος μετρά και άλλες ενώσεις (τις δύσοσμες), πέραν των κλασικών (όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου) και έχει αναβαθμιστεί πλήρως.
Ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι υπάρχουν απαιτήσεις για επικοινωνία του δικτύου μέσω Ίντερνετ, για χειρισμό των οργάνων από απόσταση και για άλλες υπηρεσίες, οπότε η αναβάθμιση περιλαμβάνει νέα υπολογιστικά συστήματα και βελτιωμένη επικοινωνία με το Κέντρο Διαχείρισης Δεδομένων.
Επίσης, με τους δυο νέους σταθμούς στη Σταυρούπολη και την παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης καλύπτεται καλύτερα το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και ενημερώνεται με ακόμη πληρέστερο τρόπο το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, ευθύνη του οποίου είναι οι σταθμοί.