Μεταξύ 1ης Ιουλίου και 10ης Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τις επενδύσεις στην οινοποπαραγωγή

 Την αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου ποσού επένδυσης ανά δικαιούχο στο ποσό των 350.000 ευρώ, αντί των 200.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το καινούριο πρόγραμμα “Επενδύσεις σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής” της περιόδους 2020-23 που προκήρυξε και ζητά την κατάθεση φακέλων, από τους ενδιαφερόμενους, στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 10ης Σεπτεμβρίου 2019.

Με την ίδια απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου και εστάλη ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, ορίζεται επίσης, ως κατώτερο ποσό επένδυσης, ανά δικαιούχο, το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ για τα συλλογικά σχήματα, διατηρείται στα 500.000 ευρώ, το “ταβάνι” για τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, καθορίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο (με συντελεστή βαρύτητας 0,20) για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, η υποβολή του από συλλογικό σχήμα, όπως οργάνωση παραγωγών, ένωση οινοπαραγωγών, διεπαγγελματική οργάνωση ή συνεταιρισμό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων αφορά επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου και στο marketing των οινικών προϊόντων. Εφαρμόζεται δε, στο σύνολο της χώρας, με στρατηγικούς στόχους:

α) Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπορίας.

β) Τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω οικονομικά.

γ) Την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων.

Όσον αφορά στους ποσοτικοποιημένους στόχους του προγράμματος αυτοί είναι:

α) Η αύξηση του μεριδίου στην αγορά των πιστοποιημένων οίνων (Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, Ποικιλιακών, ονομασία κατά παράδοση) κατά 5%.

β) Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν να ανέρχονται στα 50 σχέδια ετησίως εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 σχέδια να αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 5 συλλογικά σχήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κανονισμού (της Ε.Ε) 1149/2016, δικαιούχοι αυτής της στήριξης είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις ή οι οργανώσεις παραγωγών οίνου που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου. Επιπρόσθετα, μπορούν να καταστούν δικαιούχοι οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσοτέρων παραγωγών οίνου ή διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Χρηματοδότηση του προγράμματος

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος επενδύσεων καθορίζεται ανά οικονομικό έτος σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023», όπως κάθε φορά ισχύει. Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πραγματικές δαπάνες του προγράμματος χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ως εξής:

i. 50% των δαπανών για τις περιφέρειες που έχουν οριστεί ως λιγότερο ανεπτυγμένες, δηλαδή, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

ii. 40% των δαπανών για τις άλλες περιφέρειες δηλαδή Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης.

iii. 65% των δαπανών για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον άρθρο 1 παράγραφος 2 του Καν. (Ε.Ε) 229/2013.

Το υπόλοιπο ποσοστό των πραγματικών δαπανών καλύπτεται με ιδία συμμετοχή των δικαιούχων, ανάλογα την περιοχή που πραγματοποιούνται οι δαπάνες.