Το ΝΟΗΣΙΣ λειτουργεί διαδικτυακά με προγράμματα εκπαίδευσης επιμόρφωσης ψυχαγωγίας και εκθέσεις

Το ΝΟΗΣΙΣ ανταποκρινόμενο στις πρωτοφανείς συνθήκες που ισχύουν στο χώρο της δημόσιας υγείας, οι οποίες έχουν επηρεάσει κάθε τομέα της καθημερινότητας και της ζωής όλων μας, συγκέντρωσε στη σελίδα αυτή ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες και ψηφιακό υλικό, για να μπορείτε να περνάτε όμορφα, δημιουργικά και… επιστημονικά το χρόνο σας, όσο μένετε σπίτι. Ειδικότερα, σας προτείνουμε (πατήστε πάνω στους τίτλους για να ανοίξουν οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι):
 
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ
https://www.noesis.edu.gr/noesis-education/animation-movies/
Μία σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.
Η σειρά αποτελείται από 50 επεισόδια με βασικούς ήρωες δύο παιδιά, τη Ζωή και τον Οδυσσέα και τον Dr Noesis, ένα νεαρό επιστήμονα, ο οποίος καθοδηγεί τα παιδιά, ώστε να ανακαλύψουν επιστημονικές αρχές μέσα από την έρευνα. Η θεματολογία καλύπτει πέντε βασικούς άξονες: Επιστήμες, Εφευρέσεις, Διάστημα, Περιβάλλον και Υγεία.
 
WIKI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
https://www.noesis.edu.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%...
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας των “πολυμέσων”, όπως και τα διαδραστικά εκθέματα, αποτελούν για το ΝΟΗΣΙΣ εργαλεία πρώτης προτεραιότητας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού του έργου.
Εκτός όμως από τα σύγχρονα εργαλεία, τα κείμενα τεκμηρίωσης εννοιών και εφευρέσεων είναι βασικά εργαλεία στην αναζήτηση της γνώσης. Το ΝΟΗΣΙΣ συγκέντρωσε ιστορικό υλικό από διάφορες ενότητες επιστημών και τεχνολογίας και το διέθεσε μέσω της σελίδας αυτής ώστε να είναι προσβάσιμο στην οικογένεια και την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω του Διαδικτύου. Έτσι, σήμερα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε πληροφορίες για τις συγκεκριμένες τεχνολογίες και τα εκθέματα του Μουσείου επιλέγοντας κάποια από τις ενότητες της ιστοσελίδας αυτής.
 
ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΕΣ 3D ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ
https://www.noesis.edu.gr/%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%bf%cf%83%ce%...
Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε μερικά από τα σημαντικά εκθέματα των μόνιμων εκθέσεων σε τρισδιάστατη μορφή. Θα χρειαστείτε γυαλιά 3D (Κόκκινα-μπλέ) για να τις δείτε. Αν δεν έχετε 3D γυαλιά, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας με απλά υλικά. Πως; Δείτε το σχετικό βίντεο
 
SCIENCE SHOWS ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΗΣΙΣ
https://www.noesis.edu.gr/noesis-education/science-shows-%ce%b1%cf%80%cf...
Ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΟΗΣΙΣ είναι να δημιουργήσει κίνητρο και ενδιαφέρον στους επισκέπτες για την ενασχόλησή τους με την επιστήμη. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το να αντιληφθούν ότι η επιστήμη βρίσκεται παντού γύρω τους και μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστική. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την εμπειρία ότι οι επισκέπτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη διαδικασία του πειραματισμού, το ΝΟΗΣΙΣ σχεδιάζει και υλοποιεί τα λεγόμενα science shows.
Εικονικές περιηγήσεις σε περιοδικές εκθέσεις
-Έκθεση φωτογραφίας «Τιθασεύοντας το φως»
https://www.noesis.edu.gr/exhibition-about-photography/
Έκθεση για την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας
Συλλογή φωτογραφικών μηχανών Νίκου Μελετίου
Εικονική περιήγηση
https://noesis.edu.gr/vrtours/light/index.html
Έκθεση υπολογιστών «Compute-R-evolution»
https://www.noesis.edu.gr/compute-revolution/
και εικονική περιήγηση https://www.noesis.edu.gr/vrtours/crevolution/tour.html
Έκθεση Αρχαίας Κινέζικης Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/ancient-chinese-science-and-technology/
και εικονική περιήγηση https://noesis.edu.gr/vrtours/china/index.html
Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/idea/
https://www.noesis.edu.gr/idea-slovenia/
και εικονική περιήγηση https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV
  
Ψηφιοποιημένες εικόνες εκθεμάτων συλλογών του ΝΟΗΣΙΣ
http://archive.noesis.edu.gr/repository/
Η ψηφιοποιημένη συλλογή 3.500 εκθεμάτων του φορέα, με αναλυτικές πληροφορίες για την προέλευσή τους και φωτογραφίες. Μέρος της συλλογής έχει αναρτηθεί και στην ψηφιακή πλατφόρμα European – αποθετήριο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης εκθεμάτων συλλογών Μουσείων και τεχνολογικών φορέων σε διεθνές επίπεδο.
  
On line games
Παιχνίδια παρατηρητικότητας και φαντασίας. Ακονίστε το μυαλό σας!
 
ΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Διάστημα μας ενώνει!  
https://www.noesis.edu.gr/spaceconnectsus/
Συμμετοχή και αναμετάδοση στις 26/3/2020 της διαδικτυακής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA–European Space Agency) και ζωντανής συζήτησης για την απομόνωση λόγω κορονοϊού με αστροναύτες για τις δικές τους εμπειρίες απομόνωσης.
12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής – στις 12-15.5.2020, στο ΝΟΗΣΙΣ
www.math-syn-pli.gr
 
Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει στη διοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του φορέα στις 12-15.5.2020 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνώς διαδικτυακό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής με συμμετοχή 100 σχολείων Δημοτικών και Γυμνασίων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους στα πεδία της Πληροφορικής, Ρομποτικής και εξελιγμένης εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
Δημιουργία εκπαιδευτικής εκδήλωσης «Αυγά αλά επιστημονικά» σε ψηφιακή μορφή
12-16/4/2020. Το Πάσχα μας …φέτος αλλιώς!
Παραμένουμε κεφάτοι και δημιουργικοί. Σύντομα, σε χώρο που θα δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα μας και συγκεκριμένα στο https://www.noesis.edu.gr/e-avga, καθημερινά από τις 12 μέχρι τις 16 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, θα ανεβαίνουν βίντεο πειραμάτων με πρωταγωνιστή το αυγό και χειροτεχνίες με επιστημονικό και πασχαλινό περιεχόμενο. Η παραγωγή των βίντεο θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι των επιστημόνων μας, με το σύνθημα «Μένουμε σπίτι και κάνουμε πειράματα». Το βίντεο θα συνοδεύεται από καρτέλα υλικών και επεξήγησης των πειραμάτων.