Το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» στο Πανόραμα

Το ιστορικό και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαρδαρινού θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» (δημαρχείο Πανοράματος, Αποστόλου Σαμανίδη 21). 
Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα, την πυρκαγιά του 1917. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, συνολικής διάρκειας 62 λεπτών, είναι έγχρωμο και ασπρόμαυρο, με στερεοφωνικό ήχο και βασίζεται σε πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και φιλμ) της εποχής αλλά και σε σύγχρονες λήψεις. 
Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Βαρδαρινός συμμετείχε και στη συγγραφή του σεναρίου μαζί με την Αναστασία Μπαρτζουλιάνου, που έκανε την ιστορική έρευνα, και τον Φίλιππο Μανδηλαρά. Στην αφήγηση είναι ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Τσιλινίκος, την πρωτότυπη μουσική έγραψε η μουσικός Δήμητρα Σιδερίδου, ενώ στη διεύθυνση φωτογραφίας ήταν ο Δημήτρης Σταμπολής και στη διεύθυνση παραγωγής η Χριστίνα Γκωλέκα.
Το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» απέσπασε τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα και το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.