Οι εορτασμοί για τις εθνικές επετείους στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Λαμπρές εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές και τον πολιούχο της Δημοτικής Ενότητας Συκεών Άγιο Δημήτριο, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 5:30 το απόγευμα, με λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, στις 6:15 μ.μ., θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών και στις 6 το απόγευμα θα γίνει Εσπερινός και Παράκλησις του Αγίου Δημητρίου.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Εθνικής Επετείου. Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης (Παναγή Τσαλδάρη 14) και στις 11 π.μ. θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν στις 11:15 π.μ. τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων και στις 11:45 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Νομικών Προσώπων και συλλόγων του δήμου στη λεωφόρο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.
 
Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Οι εκδηλώσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Κανάρη και Ομήρου, στη Δ.Ε. Συκεών), με τον εορτασμό της επετείου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές. 
Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο δήμο εδώ και χρόνια πολύ πριν καθιερωθεί ως επίσημος εορτασμός, τιμώντας τους πατριώτες που στις 30 Οκτωβρίου του 1944 ξεκίνησαν από την περιοχή των Κάστρων και κατάφεραν να διώξουν τους Ναζί από την πόλη μας.
Στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τον παλμό θα δώσουν μαθητές σχολείων του δήμου που θα μετάσχουν κρατώντας με περηφάνια τη γαλανόλευκη σημαία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ μουσικά θα πλαισιώσει η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Νεάπολης.