Συμβολική κατάληψη από παρατασιούχους στο δημαρχείο Λαγκαδά

Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Λαγκαδά προχώρησαν το πρωί παρατασιούχοι, οι οποίοι πέρα από τα δεδουλευμένα έως και έξι μηνών ζητούν στη βάση δικαστικών αποφάσεων να μονιμοποιηθούν. Η κατάληψη έγινε, επειδή επίκειται συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, που με βάση την εισήγηση των νομικών συμβούλων, θα αποφασιστεί να προσφύγει ο δήμος στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να μην ισχύσουν οι δικαστικές αποφάσεις για τη μονιμοποίηση των οχταμηνιτών και διμηνιτών συμβασιούχων.
Σύμφωνα με το δήμο η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προσφύγει μέχρι τον ανώτατο δικαστικό βαθμό, ώστε να μην έχει ευθύνες έναντι του νόμου, προασπίζοντας τα συμφέροντα του οργανισμού. Παρά το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι είναι υπάλληλοι καθαριότητας και συνεπώς αναγκαίοι στο δήμο, και παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ξεκάθαρα δηλώνει ότι θα ήθελε να μονιμοποιηθούν, εντούτοις ο νόμος την υποχρεώνει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων του δήμου κι έτσι αναγκαστικά προσφεύγει στον Άρειο Πάγο.
Οι παρατασιούχοι διαμαρτύρονται για τα δεδουλευμένα τους (έχουν καθυστερήσει και λόγω Ελεγκτικού Συνεδρίου), αλλά κυρίως θέλουν τη μονιμότητά τους, που κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις.
Το πρόβλημα είναι πάντως δύσκολο να λυθεί, αφού στο μεσοδιάστημα «έτρεξε» προκήρυξη για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων καθαριότητας στους δήμους όλης της χώρας (η 3Κ), στην οποία προκήρυξη οι εν λόγω παρατασιούχοι είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν –με αυξημένα μάλιστα μόρια- για να κερδίσουν τη μονιμοποίησή τους. Αποτέλεσμα ήταν ο δήμος Λαγκαδά να προσλάβει ως μόνιμο προσωπικό 27 άτομα, τα οποία και πληρώνονται κανονικά.