Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι

Με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, συναντήθηκε χθες, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, στην Πρυτανεία. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο  συνεργάτης του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Μωρίς Σαπόρτα και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Μπαξεβανίδου. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ, η διερεύνηση νέων προοπτικών συνεργασίας με αυτά, καθώς και θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών και της διασύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με τις δυνάμεις της διεθνούς αγοράς.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ερευνητικό έργο που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη διεπιστημονική έρευνα που διεξάγεται από τις ομάδες του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας – ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για την αξιοποίηση πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές επίπεδο. 
Ας σημειωθεί ότι το ΑΠΘ διατηρεί συμφωνίες ακαδημαϊκής συνεργασίας με τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ, τo Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν (Ben-Gourion University of the Negev) και την Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπεζαλέλ (Bezalel Academy of Arts and Design), ενώ ερευνητές του ΑΠΘ συνεργάζονται ήδη με Ισραηλινούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Πρέσβης του Ισραήλ επισκέφθηκε, επίσης, το Μνημείο του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου στο ΑΠΘ.