Τρία νέα τοπόσημα για τη Θεσσαλονίκη

Η ανάπτυξη της περιοχής των Λαχανοκήπων, η επικαιροποίηση της ειδικής μελέτης για τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης αλλά και η δημιουργία τριών νέων τοπόσημων, τα οποία προσδοκάται ότι θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, αποτελούν ορισμένες από τις κεντρικές προβλέψεις του υπό αναθεώρηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης προχωρά με χρονικό ορίζοντα το 2030 και πληθυσμό σχεδιασμού τους 360.000 κατοίκους. Η μελέτη αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, που αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
 
Σε ΔΕΘ, νοτιοανατολική πύλη και Ποσειδώνιo
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πόλων ανάπτυξης, που προσδοκάται ότι θα αποτελέσουν τα νέα τοπόσημα της πόλης. 
Ειδικότερα, νέα τοπόσημα προβλέπονται:

  1. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και πολιτισμού, έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων.
  2. Στη λεγόμενη νοτιοανατολική πύλη, που περιλαμβάνει και τα κεραμεία Αλλατίνη, με τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικού χαρακτήρα.
  3. Στη ζώνη Μέγαρο Μουσικής – Μύλοι Αλλατίνη – Ποσειδώνιο, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική υπερτοπικής σημασίας.

 
Η λεωφόρος Νίκης άξονας ήπιας μετακίνησης
Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου περιλαμβάνει ακόμη τον μετασχηματισμό της λεωφόρου Νίκης σε άξονα ήπιας μετακίνησης αλλά και την επέκταση του χώρου κίνησης των πεζών στην παλιά παραλία με την κατασκευή ξύλινου ντεκ προς την πλευρά της θάλασσας. 
 
Πάρκο ιστορικής μνήμης και αναψυχής
Κεντρική θέση στις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που προβλέπονται καταλαμβάνει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και αναψυχής στην περιοχή του παλιού εμπορικού σταθμού, πλησίον του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
 
Ποιες περιοχές προβλέπεται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης
Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης αναθεώρησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου προβλέπεται να κινηθούν διαδικασίες για να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι ακόλουθες εκτάσεις:

  1. Στην περιοχή των Λαχανοκήπων μια έκταση 780 στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται από τα δυτικά όρια του ιστορικού κέντρου μέχρι και τα όρια με τον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
  2. Στην περιοχή των κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας και των Κήπων του Πασά μια έκταση περίπου 85 στρεμμάτων, η οποία καταλαμβάνεται από χώρους ιδιαίτερων χρήσεων και από μνημεία.
  3. Στην περιοχή του ρέματος Στρωμνιτσιωτών μια μικρή έκταση περίπου δώδεκα στρεμμάτων ως χώρος πρασίνου.
  4. Στην περιοχή των κοιμητηρίων Μαλακοπής και του Χαρίσειου Γηροκομείου μια έκταση 30 στρεμμάτων με κοινωφελείς και χρήσεις μνημειακού χαρακτήρα.
  5. Στην περιοχή των Τροχιοδρομικών μια έκταση περίπου 50-55 στρεμμάτων.
  6. Στην περιοχή της νοτιοανατολικής πύλης (Νέα Ελβετία – Κεραμεία Αλλατίνη) μια έκταση περίπου 95 στρεμμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, πολιτισμού και κεντρικών λειτουργιών.
  7. Στην περιοχή νοτίως του Ποσειδωνίου μια έκταση 25 στρεμμάτων για την ανάπτυξη ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και πρασίνου.
  8. Στην περιοχή της Τριανδρίας μια έκταση περίπου 60-70 στρεμμάτων, που εκτείνεται εκατέρωθεν της κύριας κοίτης του ρέματος Λύτρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή “Νησάκι”, η οποία περικλείεται από την Κατσιμίδη, τη λεωφόρο Κυριακίδη, τη Μίγγα, την Εμμανουήλ Παππά, τη ∆αγκλή, τη Γενναδίου και την προέκταση της οδού Ζαΐμη.